Головна » Файли » Самостійні роботи АП переробка

Самостійна робота №2
15.05.2015, 21:14

Самостійна робота №2

 

Тема 2.2 Очищення, сушіння та вентилювання зернових мас

Питання для самостійної роботи:

1. Особливості технології очищення зерна окремих культур. Активне вентилювання зернових мас

2. Технологія теплового сушіння.

3. Особливості післязбиральної обробки зерна і насіння різних культур.

Мета: ознайомитись з особливостями технології очищення зерна окремих культур; вивчити особливості активного вентилювання зернових мас; вивчити технологію теплового сушіння, а також особливості післязбиральної обробки зерна і насіння різних культур.

Література:

1. Г.І. Подпрятов, Л.Ф. Скалецька. – Зберігання і переробка продукції рослинництва. – К. – 2002.

2. Ситнікова Н.О., Фоміна К.Ф. та ін. – Технологія зберігання і переробки сільськогосподарської продукції. – К. – Аграрна освіта. – 2008.

Методичні рекомендації:

При підготовці студентів до першого питання слід звернути увагу на підручник Г.І. Подпрятова (стор. 69 – 75). Необхідно  чітко розуміти, що особливості очищення зерна тієї чи іншої культури залежить як від його фізичних особливостей, так і від складності видалення з нього окремих домішок. Зверніть увагу на особливості очищення злакових культур. Наприклад, партії проса обробляють хлорпікрином для запобігання псування травмованих зерен. Підсушування зерен у нерухомому шарі зменшує травмування зернобобових, гречки, особливо квасолі і сої, зерно яких дуже травмується під час обробки. Також зверніть увагу на особливості очищення гороху, кукурудзи, рису та сорго. Які особливості очищення насіння олійних культур: наприклад, великий вміст олії в насінні соняшнику є причиною його низької швидкості падіння, тому швидкість струменя повітря як при очищенні, так і при сушінні насіння соняшнику має бути меншою, ніж при сушінні зерна пшениці. Слід звернути увагу на характеристику активного вентилювання зернових мас у підручнику Г.І. Подпрятова (стор. 75 – 86). Зверніть увагу на те, в чому особливість активного вентилювання поряд з пасивним наприклад; з якою метою застосовується активне вентилювання, які установки використовують (стаціонарні, підлогові переносні, бункери і силоси, трубні пересувні тощо); а також які технологія і режими активного вентилювання. Студенти чітко повинні розуміти, що технологічна ефективність активного вентилювання зернових мас атмосферним повітрям виражається у швидкості зміни температури зерна. При тривалому вентилюванні зерно поступово набуває температури навколишнього середовища.

По другому питанню слід звернути увагу на характеристику  технології теплового сушіння. Конвективним способом сушать зерно й насіння всіх культур. При конвективному сушінні зерно, залежно від типу зерносушарки, перебуває  в нерухомому (камерні зерносушарки), малорухомому (шахтні) та падаючому (рециркуляційні) стані. Необхідно розглянути всі перераховані вище методи, які добре розкриті у підручнику Г.І. Подпрятова (стор. 89 – 99).

Опрацьовуючи матеріал по третьому питанні зверніть увагу на особливості сушіння зерна таких культур як гречка, жито, овес, просо, рис, а також насіння льону, гірчиці, багаторічних трав. Характеристику післязбиральної обробки даних культур ви можете знайти на сторінках книги Г.І. Подпрятова (стор. 99 – 106). Зверніть увагу, які сушарки використовують для тієї чи іншої культури, і з’ясуйте, коли зерно вважається сухим, та чи  всі культури підходять під одне поняття.

 

Питання для самоконтролю:

1. Що лежить в основі очищення зерна?

2. Від чого залежить технологія очищення тієї чи іншої культури?

3. Які технології застосовують для зерен, що швидко травмуються під час обробки? Наведіть приклади.

4. Яке обладнання застосовують в процесі очищення зерна?

4. Охарактеризуйте технологію очищення кукурудзи?

5. В чому особливість очищення насіння олійних культур?

6. В чому полягає процес сушіння зерна?

7. Як класифікуються методи сушіння?

8. В чому полягає технологія теплового сушіння?

9. Охарактеризуйте види сушарок?

10. В чому полягає післязбиральна обробка гречки, вівса?

11. В чому полягає післязбиральна обробка насіння льону, гірчиці?

Категорія: Самостійні роботи АП переробка | Додав: Ирина
Переглядів: 134 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar