Головна » Файли » Самостійні роботи ТК зберігання

Самостійна робота №5
14.05.2015, 20:44

Самостійна робота №5 (Модуль1)

 

Тема 1.5 Біологічна стійкість плодів і овочів до фітопатогенних мікроорганізмів і фізіологічних розладів

Питання для самостійної роботи:

  1. Зміна стійкості плодів і овочів за періодами зберігання до фітопатогенних мікроорганізмів і фізіологічних розладів.
  2. Засоби підвищення стійкості

           Мета: вивчити зміну стійкості плодів і овочів за періодами зберігання до фітопатогенних мікроорганізмів і фізіологічних розладів, засоби підвищення стійкості

Література:

1. Маньківський А.Я., Скалецька Л.В. та ін. – Технологія зберігання і переробки сільськогосподарської продукції. – Н.: ВКП Аспект. – 1999.-с. 97-104

2. Г.І. Подпрятов, Л.Ф. Скалецька. – Зберігання і переробка продукції рослинництва. – К. – Мета. – 2002.

Методичні рекомендації:

При підготовці студентів до першого питання слід звернути увагу на підручник Маньківський А.Я. (стор. 97-104) Слід чітко усвідомлювати, що стійкість плодів та овочів проти хвороб залежить від природних спадкових властивостей і значною мірою від умов вирощування, збирання, транспортування та зберігання. Впливають на неї такі біологічні фактори, як анатомічна будова плодів, здатність виділяти бактерицидні речовини, утворювати пери дерму, при пораненні — інтенсивність дихання тощо. Зокрема, від анатомічної будови залежить механічна стійкість плодів і уражуваність мікрофлорою, першою перешкодою для якої є зовнішні шари шкірки. Тому стиглість останніх, товщина, міцність, наявність у них воскового шару значною мірою визначають здатність плодів до зберігання. Лише деякі мікроорганізми можуть проникати крізь непошкоджені шкірні покриви, зокрема сапрофіти (плісеневі). Однак і ними найчастіше пошкоджуються плоди, що сформувалися за несприятливих умов вирощування. Всі мікроорганізми мають добре розвинену ферментну систему, що дає змогу їм розкладати будь-яку речовину, яка входить до складу плодоовочевої продукції.

 

Питання для самоконтролю:

  1. Що називається фізіологічним розладами плодоовочевої сировини?
  2. Які вам відомі фітопатогенні мікроорганізми?
  3. Зміна стійкості плодів і овочів за періодами зберігання до фітопатогенних мікроорганізмів і фізіологічних розладів?
  4. Які ви знаєте засоби підвищення стійкості?
Категорія: Самостійні роботи ТК зберігання | Додав: Ирина
Переглядів: 444 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar