Головна » Файли » Самостійні роботи ТК зберігання

Самостійна робота №10 (Модуль 1)
14.05.2015, 20:52

Самостійна робота №10 (Модуль 1)

 

Тема 2.5 Механізація процесів зберігання плодів і овочів та підготовка сховищ та комплексів до приймання нового врожаю

Питання для самостійної роботи:

  1. Завантаження та розвантаження картоплі, плодів і овочів при тарному способі зберігання за допомогою автонавантажувачів, електронавантажувачів, електроштабелрів, тельферних установок і кранів
  2.  Норми витрат дезінфікуючих речовин
  3. Техніка дезінфекції і техніка безпеки під час її проведення

Мета: ознайомитись з процесами завантаження та розвантаження картоплі, плодів і овочів при тарному способі зберігання за допомогою автонавантажувачів, електронавантажувачів, електроштабелрів, тельферних установок і кранів, ознайомитись з нормами витрат дезінфікуючих речовин, та з технікою дезінфекції і технікою безпеки під час проведення.

Література:

1. Широков Е.П., Поелгаев В.Н. – Хранение и переработка плодов и овощей. – М. – Агропромиздат. – 1989.

Методичні рекомендації:

При підготовці студентів до першого питання слід звернути увагу на підручник Широкова Е.П., який розкриває це питання. У сховищах з активною вентиляцією продукцію розташовують в закромах розміром 6х6 при висоті завантаження 3 – 5м за допомогою самохідного транспортера – завантажника ТЗК-30. Розроблений більш потужний транспортер – ТЗК-50. Автомобілі підвозять продукцію в проїзд та зсипають її у приймальний бункер завантажника. Дном бункера служить прутковий транспортер, а з нього на транспортер-стрілу. Завантажувач переміщується по проїзду та закладає продукцію в закрома з обох сторін на висоту до 5м. Для завантажування сховищ використовують також пресувальну систему транспортерів СТХ-30. Механізми використані при завантажувані картоплі та овочем, залежать від виду продукції і від особливостей сховища. Вивантажують картоплю та овочі із закромних сховищ при допомозі системи транспортерів ТХБ-20. Із сховищ навчального типу продукцію вивантажують завантажувачем ТЗК-30 у якого замість приймального бункера. 

У підручнику Широков Е.П. на сторінках 150-154 студенти можуть детальніше ознайомитись з цим питанням.  

1.При підготовці студентів до першого питання слід звернути увагу на те що таке Дезінфекція та які види дезінфекцій існують.

Дезінфекція або Знезаражування — комплекс заходів  щодо знищення у середовищі життєдіяльності людини збудників інфекційних хвороб та їх переносників — комах (дезінсекція) і гризунів (дератизація). Дезінфекційні заходи поділяються на такі види:профілактичні дезінфекційні заходи — заходи, що проводяться у житлових, виробничих, навчальних, санітарно-побутових та інших приміщеннях, будівлях і спорудах, на територіях населених пунктів, у місцях масового відпочинку населення та рекреаційних зонах, в інших можливих місцях розмноження переносників збудників інфекційних хвороб.  Поточні дезінфекційні заходи - заходи, що систематично проводяться у закладах охорони здоров'я, на об'єктах громадського харчування та на підприємствах харчової промисловості, у приміщеннях масового перебування людей (підприємства побутового обслуговування населення, навчальні та культурно-освітні заклади тощо), а також у житлових приміщеннях під час перебування в них інфекційних хворих чи бактеріоносіїв. Прикінцеві дезінфекційні заходи - заходи, що проводяться в осередку інфекційної хвороби після видалення з нього джерела інфекції. Заключні дезінфекційні заходи проводяться установами та закладами державної санітарно-епідеміологічної служби.

Антисептика — комплекс заходів, які спрямовані на знищення мікробів в рані, в патологічному вогнищі або організмі загалом. Розрізняють фізичні, механічні, хімічні та біологічні методи антисептики.

2. По другому питанню слід звернути увагу на небезпечні та шкідливі фактори при виконанні дезінфекційних заходів.

Техніка безпеки при дезінфекції – Медицинський персонал, виконуючий дезінфекційні та стерилізаційні заходи, піддається впливу шкідливих та небезпечних факторів, основними з яких являються:

  • можливість зараження збудниками різноманітних інфекційних захворювань та передача їх іншим особам;
  • можливість гострого та хронічного отруєння у результаті токсичного впливу різних хімічних речовин;
  • вплив несприятливих фізичних факторів, в результаті чого можливі: опіки при роботі на дезінфекціонних камерах та спеціалізованих апаратах, а також монтаже, демонтаже, ремонті апаратури та ін..,
  • фізичне напруження, пов’язане з роботою ручними апаратами, переносі важкості та ін..

Тому для запобігання впливу шкідливих факторів при проведенні дезінфекційних робіт необхідно виконувати заходи особистої  та суспільної безпеки.

 

Питання для самоконтролю:

1. У чому труднощі при завантаженні та розвантаженні картоплі?

2. Особливості завантаження та розвантаження картоплі, плодів і овочів при тарному способі зберігання?

3. Дайте коротку характеристику автонавантажувачів, електронавантажувачів, електроштабелрів, тельферних установок і кранів як засобів для завантаження та розвантаження картоплі, плодів і овочів.

4.  Які існують норми витрат дезінфікуючих речовин?

5. Назовіть шкідливі фактори що впливають при дезінфекції під час її проведення.

Категорія: Самостійні роботи ТК зберігання | Додав: Ирина
Переглядів: 160 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar