Головна » Файли » Інструкційні картки до лабораторно-практичних робіт |
27.10.2021, 10:51 | |
Тема: МІКРОСКОПУВАННЯ КОНСЕРВІВ ДО і ПІСЛЯ СТЕРИЛІЗАЦІЇ. Мета проведення заняття: виявити мікрофлору консервів до стерилізації та після неї. Після виконання роботи студент повинен: знати: 1. В чому процес суттєвості стерилізації. 2. Режими стерилізації різних консервів. вміти: 1. Рахувати мікроорганізми за допомогою камери Горєва. 2. Стерилізувати консерви. Матеріально-технічне оснащення робочого місця: мікроскоп, предметне скло, покривне скло, консерви, чашки Петрі, реактиви. Інструктаж з техніки безпеки: згідно діючої інструкції в лабораторії.
Короткі відомості з теоретичної частини роботи. Стерилізація – дуже важливий процес, від якого залежить якість консервів і їх зберігаємість. Суттєвість процесу стерилізації в нагріванні банок за деякий час до необхідної температури, витримці при цій температурі і швидкому охолодженні. Ціль стерилізації у знищенні мікроорганізмів в продукті. Зміст і послідовність виконання завдань.
Методичні рекомендації з виконання та оформлення.
Процентригувати 10 мл консерви. 9 мл центрифугата злити, а 1 мл осаду про мікроскопувати. 1мл дослідної рідини висіяти в чашку Петрі і залити м'ясопептонним бульйоном. За 2 доби порахувати пророслі колонії.
Рахункова камера Горєва має площину 9мм2, об’єм камери 0,9мм2. Сітка має 225 великих квадратів. Рахують мікроорганізми в п’яти великих квадратах по вертикалі і у п’яти по горизонталі. Кількість мікроорганізмів в 1мл дослідної середи рахують по формулі: Х = а · в · 250 000 Де: Х – кількість мікроорганізмів в 1мл; а – кількість мікроорганізмів в 1 клітині; в – розведення; 250 000 – коефіцієнт переліку на 1 мл (1000 мм3).
Результати досліджень та обчислень.
Контрольні питання для захисту роботи: 1. Яка різниця мікрофлори консервів до стерилізації і після? 2. Як визначають загальну кількість мікробів у консерви? Рекомендована література: А.Ю.Жвирблянская, О.А.Бакушинская, Микробиология в пищевой промышленности, - М.,- Пищевая промышленность, - 1975. | |
Переглядів: 128 | Завантажень: 0 | |
Всього коментарів: 0 | |