Головна » Файли » Інструкційні картки до лабораторно-практичних робіт

Інструкційна картка до проведення лабораторного заняття №6
27.10.2021, 10:51

Тема: МІКРОСКОПУВАННЯ КОНСЕРВІВ ДО і ПІСЛЯ СТЕРИЛІЗАЦІЇ.

Мета проведення заняття: виявити мікрофлору консервів до стерилізації та після неї.

Після виконання роботи студент повинен:

знати: 1. В чому процес суттєвості стерилізації.

             2. Режими стерилізації різних консервів.

вміти: 1. Рахувати мікроорганізми за допомогою камери Горєва.

            2. Стерилізувати консерви.

Матеріально-технічне оснащення робочого місця: мікроскоп, предметне скло, покривне скло, консерви, чашки Петрі, реактиви.

Інструктаж з техніки безпеки: згідно діючої інструкції в лабораторії.

 

Короткі відомості з теоретичної частини роботи.

Стерилізація – дуже важливий процес, від якого залежить якість консервів і їх зберігаємість. Суттєвість процесу стерилізації  в нагріванні банок за деякий час до необхідної температури, витримці при цій температурі і швидкому охолодженні. Ціль стерилізації у знищенні мікроорганізмів в продукті.

Зміст і послідовність виконання завдань.

  1. Визначити загальну кількість мікробів у консерви.
  2. Порахувати кількість мікроорганізмів за допомогою камери Горєва.
  3. Простерилізувати консерву.
  4. Провести ці досліди після стерилізації.
  5. Написати звіт про роботу.

 

Методичні рекомендації з виконання та оформлення.

  1. Визначити загальну кількість мікробів.

Процентригувати 10 мл консерви. 9 мл центрифугата злити, а 1 мл осаду про мікроскопувати. 1мл дослідної рідини висіяти в чашку Петрі і залити м'ясопептонним бульйоном. За 2 доби порахувати пророслі колонії.

  1. Порахува  ти кількість мікроорганізмів за допомогою камери Горєва.

Рахункова камера Горєва має площину 9мм2, об’єм камери 0,9мм2. Сітка має 225 великих квадратів. Рахують мікроорганізми в п’яти великих квадратах по вертикалі і у п’яти по горизонталі.

Кількість мікроорганізмів в 1мл дослідної середи рахують по формулі:

Х = а · в · 250 000

Де: Х – кількість мікроорганізмів в 1мл;

      а – кількість мікроорганізмів в 1 клітині;

      в – розведення;

      250 000 – коефіцієнт переліку на 1 мл (1000 мм3).

  1. Провести стерилізацію консерви.
  2. Провести ці досліди після стерилізації.
  3. Порівняти кількість і якість мікрофлори консерви до і після стерилізації. Зверніть увагу на спороутворюючі бактерії.

Результати досліджень та обчислень.

 

Контрольні питання для захисту роботи:

1. Яка різниця мікрофлори консервів до стерилізації і після?

2. Як визначають загальну кількість мікробів у консерви?


Рекомендована література: А.Ю.Жвирблянская, О.А.Бакушинская, Микробиология в пищевой промышленности, - М.,- Пищевая промышленность, - 1975.

Категорія: Інструкційні картки до лабораторно-практичних робіт | Додав: golovankoxa
Переглядів: 101 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar