Головна » Файли » Інструкційні картки до лабораторно-практичних робіт |
27.10.2021, 11:00 | |
Тема заняття: МІКРОСКОПУВАННЯ ЗІПСОВАНИХ КОНСЕРВІВ. ВИЯВЛЕННЯ ПРИЧИН ПСУВАННЯ (БОМБАЖНИХ). Мета проведення заняття: встановити причини псування консервів. Після проведення роботи студент повинен: Знати: 1. Най розповсюджений вид порчі консервів. 2. Що таке бомбаж? 3. Які існують види бомбажу? Вміти: 1. Визначати мікрофлору зіпсованих консервів. Матеріально-технічне оснащення робочого місця: мікроскоп, покривне скло, предметне скло, зіпсовані консерви, чашки Петрі. Література: 1. А.Ю.Жвирблянская, О.А.Бакушинская, Микробиология в пищевой промышленности, - М., - Пищевая промышленность, - 1975. 2. А.Ю.Жвирблянская, О.А.Бакушинская, Микробиология в пищевой промышленности, - М., Пищевая промышленность – 1966. Інструктаж з техніки безпеки: згідно діючої інструкції в лабораторії. Короткі відомості з теоретичної частини роботи Найбільш розповсюджений вид порчі консервів – це бомбаж, вздуття кришок у скляних банок або донишек і кришок у металічних. Існують три види бомбажу. Фізичний бомбаж виникає в результаті кількох причин: переповнення банки, закладка холодного продукту або при заморожуванні. Хімічний бомбаж – утворення водороду при взаємодії металу банок і кислого вмісту, при цьому спостерігається вздуття і навіть порушення цілісності банок (цей вид бомбажу спостерігається частіше в плодово-ягідних компотах, соках. Біологічний бомбаж стається в результаті розмноження різноманітних, більшою частиною спороутворюючих, бактерій і утворення їми газів СО2 , Н2, Н2S, іноді метану. В м'ясних консервах частіше причиною бомбажу являються спороутворюючі аероби: картопляна паличка, бацилус путріфікус, бацилус полімікса, ріже, мікроорганізми не утворюючі спор: протей, група кишечної палички; в овочевих і іноді фруктових –маслянокислі бактерії. Різні види роду Клостридіум являються причиною бомбажу, наприклад консервованих очищених томатів і груш. В молочних консервах бомбаж викликають картопляна паличка, маслянокислі бактерії і дріжджі. Бомбаж фруктових консервів дуже часто викликається дріжджами. Зміст і послідовність виконання завдань: 1. Визначення мікрофлори консервів. 2. Встановити якісний склад мікрофлори. 3. Визначити наявність кишкової палички. Методичні рекомендації з виконання та оформлення. 1. Визначення мікрофлори консервів. Перемішати консерви, нанести 1 краплю консервів на предметне скло, промікроскопіювати та визначити мікроорганізми. 2. Встановити якісний склад мікрофлори. Посіяти 1 мл консервів у чашку Петрі і залити розплавленим м'ясопептонним агаром. Витримати 2 доби у термостаті, підрахувати колонії, а також встановити якісний склад мікрофлори. 3. Визначити наявність кишкової палички. Занурити тампон у консерви, а потім у середовище Кислера, розлити у пробірки та залишити у термостаті на 2 доби. Колонії, що проросли свідчать про наявність мікроорганізмів. Виявлення спор ботулізму та Клостридіум перфрінгенс, які частіше зустрічаються у консервах та є дуже небезпечними для здоров’я людини. Контрольні питання до захисту роботи: 1. Виявлення спор яких бактерій є дуже небезпечними для здоров’я людини? 2. Як визначити наявність кишкової палички у зіпсованих консервах? 3. Як встановити якісний склад мікрофлори у бомбажних консервах? | |
Переглядів: 217 | Завантажень: 0 | |
Всього коментарів: 0 | |