Головна » Файли » Інструкційні картки до лабораторно-практичних робіт |
27.10.2021, 10:59 | |
Тема заняття: МІКРОБІОЛОГІЧНИЙ КОНТРОЛЬ ОБЛАДНАННЯ. Мета проведення заняття: навчитись визначати чистоту виробничого обладнання, інвентарю, посуду. Після виконання роботи студент повинен: знати: 1.Для чого проводять мікробіологічний контроль обладнання. 2. Якими методами визначають чистоту обладнання. вміти: 1. Визначати мікроорганізми у змиві з поверхні. 2.Як визначають кількість мікроорганізмів в змиві з посуду. 3. Як визначити кількість мікроорганізмів в пробі, яку отримали методом зіскобу. Матеріально-технічне оснащення робочого місця: інструкційна картка до проведення лабораторного заняття, термостат, чашки Петрі, ватні тампони, піпетки, пробірки. Література: 1. А.Ю.Жвирблянская, О.А.Бакушинская, Микробиология в пищевой промышленности, - М., - Пищевая промышленность, - 1975. 2. А.Ю.Жвирблянская, О.А.Бакушинская, Микробиология в пищевой промышленности, - М., Пищевая промышленность – 1966. Інструктаж з техніки безпеки: згідно діючої інструкції в лабораторії. Короткі відомості з теоретичної частини роботи. В цехах проводять систематичне обстеження чистоти апаратури, обладнання. Загальну обсімененність апаратури досліджують після мийки і дезінфекції. Особливу увагу приділяють виявленню бактерій групи кишечної палички як показника санітарного стану продуктів і апаратури. Контроль чистоти робочих місць, інвентарю і рук персоналу проводять періодично і у випадку підозрівання на наявність патогенних бактерій в продукті визначають наявність різновидів кишечної палички. При виявленні фекальних мікроорганізмів приймають відповідні міри. Зміст і послідовність виконання завдань. 1.Визначення кількості мікроорганізмів у змиві з поверхні. 2.Виявлення стафілококу. 3. Виявлення наявності бактерій кишкової групи. 4. Визначення мікроорганізмів у змиві з посуду. 5. Визначення кількості мікроорганізмів в пробі, яку отримали методом соскобу. Методичні рекомендації з виконання та оформлення.
Для обліку кількості мікробів на поверхні обладнання використовують проволочні мірки або металічні шаблони з ручками. Мірку або шаблон обжигають над вогнем, прикладають до поверхні . Тампон зволожують 0,1% пептоновою водою, яку наливають у пробірку по 2 мл (тампон беруть прожареним пінцетом). Зволоженим тампоном ретельно протирають задану поверхню. Після змиву тампон поміщають у колбочку з стерильною водою. Площину протирають другим сухим тампоном і опускають його в ту ж колбочку. Тампони збовтують в стерильній воді 5-10 хв., 1 мл змивної води засівають в чашку Петрі з м'ясопептонним агаром. Посів витримують 2 доби при температурі 30-370С, після цього підраховують кількість пророслих колоній і переводять результат на 1см2 площини поверхні.
Для цього роблять безпосередньо тампоном у чашці Петрі з молочно сольовим агаром.
Тампон занурюють у середовище Кислера, розлите у пробірки по 5-10мл.Мікроскопуємо або висіваємо в чашки Петрі. Бактерій не повинно бути.
В посуд наливають 1л стерильної води і обмивають всю внутрішню поверхню 5-10 хв. Із змивної води 1мл засівають в чашку з м'ясопептонним агаром і посів вирощують 48 год. при температурі 30-370С.Потім, підрахувавши кількість пророслих колоній ділять на ємність посуду. 5. Визначення кількості мікроорганізмів в пробі, яку отримали методом соскоба. Метод застосовують для визначення санітарно-гігієнічного стану поверхні стін, стелі, приміщень і цехів та інших поверхонь. Для цього на поверхню поміщають трафарет і знімають соскоб – тонкий поверхневий слій (1мм). Матеріал соскобів переносять в стерильні колбочки із 100 мл води. Після 10-хвилинного збовтування проводять посів 1мл суспензії в чашки з питомою середою і вирощують при температурі 24-250С. Кількість колоній підраховують на другий і п'ятий день, після чого перераховують кількість мікроорганізмів на 1см 2 досліджуємої поверхні.
Контрольні питання до захисту роботи. 1. Як визначити кількість мікроорганізмів в пробі, яку отримали методом зіскобу? 2. Як виявити бактерії кишечної групи? 3. Як виявити бактерії стафілококу? | |
Переглядів: 126 | Завантажень: 0 | |
Всього коментарів: 0 | |