Головна » Файли » Інструкційні картки до лабораторно-практичних робіт

Інструкційна картка до проведення практичного заняття №7
27.10.2021, 10:59

Тема заняття: МІКРОБІОЛОГІЧНИЙ КОНТРОЛЬ ОБЛАДНАННЯ.

Мета проведення заняття: навчитись визначати чистоту виробничого обладнання, інвентарю, посуду.

Після виконання роботи студент повинен:

знати: 1.Для чого проводять мікробіологічний контроль обладнання.

            2. Якими методами визначають чистоту обладнання.

вміти: 1. Визначати мікроорганізми у змиві з поверхні.

            2.Як визначають кількість мікроорганізмів в змиві з посуду.

            3. Як визначити кількість мікроорганізмів в пробі, яку отримали методом зіскобу.

Матеріально-технічне оснащення робочого місця: інструкційна картка до проведення лабораторного заняття, термостат, чашки Петрі, ватні тампони, піпетки, пробірки.

Література: 1. А.Ю.Жвирблянская, О.А.Бакушинская, Микробиология в пищевой промышленности, - М., - Пищевая промышленность, - 1975.

2. А.Ю.Жвирблянская, О.А.Бакушинская, Микробиология в пищевой промышленности, - М., Пищевая промышленность – 1966.

Інструктаж з техніки безпеки: згідно діючої інструкції в лабораторії.

Короткі відомості з теоретичної частини роботи.

В цехах проводять систематичне обстеження чистоти апаратури, обладнання. Загальну обсімененність апаратури досліджують після мийки і дезінфекції. Особливу увагу приділяють виявленню бактерій групи кишечної палички як показника санітарного стану продуктів і апаратури. Контроль чистоти робочих місць, інвентарю і рук персоналу проводять періодично і у випадку підозрівання на наявність патогенних бактерій в продукті визначають наявність різновидів кишечної палички. При виявленні фекальних мікроорганізмів приймають відповідні міри.

Зміст і послідовність виконання завдань.

1.Визначення кількості мікроорганізмів у змиві з поверхні.

2.Виявлення стафілококу.

3. Виявлення наявності бактерій кишкової групи.

4. Визначення мікроорганізмів у змиві з посуду.

5. Визначення кількості мікроорганізмів в пробі, яку отримали методом соскобу.

Методичні рекомендації з виконання та оформлення.

  1. Визначення кількості мікроорганізмів у змиві з поверхні.

Для обліку кількості мікробів на поверхні обладнання використовують проволочні мірки або металічні шаблони з ручками. Мірку або шаблон обжигають над вогнем, прикладають до поверхні . Тампон зволожують 0,1% пептоновою водою, яку наливають у пробірку по 2 мл (тампон беруть прожареним пінцетом). Зволоженим тампоном ретельно протирають задану поверхню. Після змиву тампон поміщають у колбочку  з стерильною водою. Площину протирають другим сухим тампоном і опускають його в ту ж колбочку. Тампони збовтують в стерильній воді 5-10 хв., 1 мл змивної води  засівають в чашку Петрі з м'ясопептонним агаром. Посів витримують 2 доби при температурі 30-370С, після цього підраховують кількість пророслих колоній і переводять результат на 1см2 площини поверхні.

  1. Виявлення стафілококу.

Для цього роблять безпосередньо тампоном у чашці Петрі з молочно сольовим агаром.

  1. Виявлення наявності бактерій кишкової групи.

Тампон занурюють у середовище Кислера, розлите у пробірки по 5-10мл.Мікроскопуємо або висіваємо в чашки Петрі. Бактерій не повинно бути.

  1. Визначення кількості мікроорганізмів у змиві з посуду.

В посуд наливають 1л стерильної води і обмивають всю внутрішню поверхню 5-10 хв. Із змивної води 1мл засівають в чашку з м'ясопептонним агаром і посів вирощують 48 год. при температурі 30-370С.Потім, підрахувавши кількість пророслих колоній ділять на ємність посуду.

5. Визначення кількості мікроорганізмів в пробі, яку отримали методом соскоба.

Метод застосовують для визначення санітарно-гігієнічного стану поверхні стін, стелі, приміщень і цехів та інших поверхонь. Для цього на поверхню поміщають трафарет і знімають соскоб – тонкий поверхневий слій (1мм).

Матеріал соскобів переносять в стерильні колбочки із 100 мл води. Після 10-хвилинного збовтування проводять посів 1мл суспензії в чашки з питомою середою і вирощують при температурі 24-250С. Кількість колоній підраховують на другий і п'ятий день, після чого перераховують кількість мікроорганізмів на 1см 2 досліджуємої поверхні.

 

Контрольні питання до захисту роботи.        

1. Як визначити кількість мікроорганізмів в пробі, яку отримали методом зіскобу?

2. Як виявити бактерії кишечної групи?

3. Як виявити бактерії стафілококу?

Категорія: Інструкційні картки до лабораторно-практичних робіт | Додав: tcherina
Переглядів: 126 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar