Головна » Файли » Самостійні роботи ТК зберігання

Самостійна робота №1 (Модуль 1)
14.05.2015, 20:25

Модуль 1

Самостійна робота №1

 

Тема 1.1 Біологічні основи лежкості плодів і овочів

Питання для самостійної роботи:

  1. Складність насінництва дворічних овочевих культур
  2. Фактори зберігання.

Мета: розкрити сторони складності насінництва дворічних овочевих культур, ознайомитись з факторами зберігання.

Література:

1. Cитнікова Н.О., Фомін К.Ф. і ін. – Технологія зберігання і переробки сільськогосподарської продукції. – К. – 2008.

2. Подпрятов Г.І., Скалецька Л.Ф та ін. – Зберігання і переробка продукції рослинництва. – К.: Мета. – 2002.

Методичні рекомендації:

При підготовці студентів до першого питання треба розглянути складність насінництва дворічних овочевих культур. Слід розуміти, що високоякісне насіння – запорука отримання високої врожайності та якості товарної продукції. Встановлено, що обмін речовин, який відбувається в насінні в процесі розвитку, залежить не тільки від спадкової основи ознак, а й від тих умов, в яких воно формується. Залежно від цих умов у насінні інакше перебігають фізіологічні процеси, по-різному відбувається синтез і накопичення білків, ферментів та інших хімічних сполук, що в кінцевому результаті значною мірою визначає врожайні та якісні властивості насіння. Лише за умови оптимального поєднання факторів навколишнього середовища, застосування відповідних технологічних заходів можна виростити насіння овочевих культур з високими врожайними та якісними показниками. Складність насінництва дворічних овочевих культур визначається також впливом погодних умов, так надмірна волога, та мало сонячна погода впродовж літнього періоду погано відобразиться на якості насіннєвих овочів. За вимогливістю до тепла дворічні овочі відносяться до холодостійких, які витримують короткочасні зниження температури повітря до мінус 3 – 7 °С (капуста, коренеплідні рослини, горох, біб, цибуля ріпчаста тощо). Дворічні овочі за вимогливістю до інтенсивності освітлення  здебільшого помірно вимогливі (цибуля, коренеплідні, капуста тощо), оптимальна освітленість для них 20 – 30 тис. лк. Причиною різної реакції окремих рослин на рівень на рівень освітленості та якість світла є неоднакова вимогливість їх до умов для диференціації бруньок. Верхівкові бруньки у капустяних рослин під час зимового зберігання в умовах низьких температур (0 - 3°С) до весни встигають завершити стадійні зміни. Тому після висаджування їх у відкритий грунт навіть короткочасне освітлення не затримує утворення репродуктивних пагонів і цвітіння. У буряка столового і моркви диференціація бруньок узимку не відбувається, тому ці рослини вимогливіші до червоного світла під час відростання (у перші 15 – 30 діб). Також на врожайність та якість насіння значно впливає забезпеченість маточників і насінників вологою під час вегетації.

При підготовці студентів до другого питання слід звернути увагу на підручник Ситнікова Н.О., у якому вказано фактори, які впливають на зберігання сировини. До них відносяться температура, відносна вологість повітря, склад газового середовища. При зберігання продукції слід контролювати такі процеси як дихання, випаровування вологи, відпотівання продукції. Дихання впливає на якість закладеної продукції на зберігання в кінці зберігання. Це спостерігається у втраті сировини в масі і в якості, тому що під час дихання продукція втрачає вологу, зменшуються поживні речовини, змінюються хімічні речовини у її складі.

 

Питання для самоконтролю:

  1. Які овочі відносяться до дворічних?
  2. Які особливості дворічних овочів як об’єктів зберігання?
  3. Які умови необхідні для гарного розвитку рослин даної групи?
  4. В чому складність насінництва дворічних овочевих культур?
  5. Які фактори впливають на зберігання продукції?
Категорія: Самостійні роботи ТК зберігання | Додав: Ирина
Переглядів: 420 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar