Головна » Файли » Самостійні роботи ТК зберігання |
14.05.2015, 20:55 | |
Самостійна робота №2 (Модуль2)
Тема 1.2 Технологія зберігання капусти Питання для самостійної роботи:
Мета:. охарактеризувати морозостійкість капусти, вплив умов вирощування, термінів і способів збирання, ступінь зрілості головок та тривале лежання капуст, інтенсивність тепло- та волого виділень. Література: 1. Г.І. Подпрятов, Л.Ф. Скалецька. – Зберігання і переробка продукції рослинництва. – К. – Мета. – 2002. 2. Широков Е.П., Полегаев В.Н. – Хранение и переработка плодов и овощей. – М. – Агропромиздат. – 1989. Методичні рекомендації: При підготовці студентів до першого питання слід звернути увагу на підручник Г.І. Подпрятов, Л.Ф. Скалецька. стор.271 – 276. На цих сторінках вказується особливість капусти як об’єкта зберігання, пояснюється морозостійкість капусти окремих сортів. Головка капусти, або верхівкова брунька, складається з качана, на якому між листками розміщуються додаткові бруньки. Однак життєдіяльність капусти регулюється тільки верхівковою брунькою. Це є найчутливішим органом в овочеві. Тому і коливання температури найшвидше виражаються саме на верхівковій бруньці. Якщо капуста тривалий час зберігається при температурі мінус 1°С, то така ія низьких температур може призвести до виникнення тумачності – процесу гниття зсередини кочериги. Також слід звернути увагу, що снігування капусти проводять в лютому-березні. Необхідно охарактеризувати, чому саме в цей період, а не інший. І звернути увагу, які польові сховища використовують для зберігання капусти та вимоги до них. По другому питанню слід звернути увагу на підручник Г.І. Подпрятов, Л.Ф. Скалецька стор.271 – 272. Для головок капусти, які треба зберігати тривалий час, крім цілеспрямованого вирощування, важливими є фактори збирання, сортування, способи та режими зберігання. Залежно від зони вирощування капусту збирають у жовтні (Полісся) чи листопаді (південні області) у стадії технічної стиглості. При вивченні цього питання зверніть увагу на всі ці умови. Широков Е.П., Полегаев В.Н. стор.168 – 176, де вказується умови, що впливають на інтенсивність тепло- та волого виділень у капусті під час зберігання.
Питання для самоконтролю: 1. Які фактори впливають на морозостійкість капусти? 2. Чому снігування капусти проводять у лютому – березні? 3. Який вплив умов вирощування, термінів і способів збирання капусти під час зберігання? 4. Як впливає ступінь зрілості головок капусти на тривале лежання ? 5. Як характеризується інтенсивність тепло- та волого виділень капусти під час зберігання?
| |
Переглядів: 496 | Завантажень: 0 | |
Всього коментарів: 0 | |