Головна » Файли » Самостійні роботи ТК зберігання |
14.05.2015, 20:43 | |
Самостійна робота №4 (Модуль1)
Тема 1.4 Вплив термінів, способів збирання і транспортування на лежкість плодів і овочів Питання для самостійної роботи:
Мета: вивчити механічні пошкодження плодів і овочів при збиранні та транспортуванні, дослідити їх вплив на зберігання продукції. Література: 1. Широков Е.П., Полегаев В.Н. – Хранение и переработка плодов и овощей. М. – 1989 Методичні рекомендації: До значних втрат і погіршення товарної якості призводять механічні пошкодження і хвороби. Якщо непошкоджені бульби мали 2 % втрат у вигляді гнилей, то з обідраною шкіркою – 21,3, з подряпинами і саднами – 57,6, роздавлені – 60, із зрізами і половинками – 73,3, побиті – 76%. Механічні пошкодження можуть призвести до виникнення та розвитку хвороб. Так, плодова гниль яблук (моніліоз) розвивається за механічного пошкодження шкірочки плода як на дереві, так і під час зберігання. Під час транспортування і зберігання ці захворювання швидко поширюються. При підготовці студентів до питання також слід звернути увагу на підручник Широкова Е.П., розділу «Общая характеристика способов уборки, транспортирования, товарной обработки картофеля, овощей и плодов» (стор. 86 – 99), де вказується як краще здійснювати збирання картполі, овочів та плодів, в якій стадії стиглості, правила товарної обробки та транспортування продукції з метою уникнення травмування продукції, збереження її товарних і харчових якостей, а також для закладання на зберігання, щоб в кінцевому результаті отримати продукцію необхідної гарної якості.
Питання для самоконтролю: 1. Що ми розуміємо під механічними пошкодженнями плодоовочевої сировини? 2. Механічні пошкодження плодів і овочів при збиранні та транспортуванні? 3. Який вплив механічних пошкоджень на зберігання продукції? 4. Яким чином нормуються пошкодження сировини? | |
Переглядів: 482 | Завантажень: 0 | |
Всього коментарів: 0 | |