Головна » Файли » Самостійні роботи ТК зберігання |
14.05.2015, 20:44 | |
Самостійна робота №5 (Модуль1)
Тема 1.5 Біологічна стійкість плодів і овочів до фітопатогенних мікроорганізмів і фізіологічних розладів Питання для самостійної роботи:
Мета: вивчити зміну стійкості плодів і овочів за періодами зберігання до фітопатогенних мікроорганізмів і фізіологічних розладів, засоби підвищення стійкості Література: 1. Маньківський А.Я., Скалецька Л.В. та ін. – Технологія зберігання і переробки сільськогосподарської продукції. – Н.: ВКП Аспект. – 1999.-с. 97-104 2. Г.І. Подпрятов, Л.Ф. Скалецька. – Зберігання і переробка продукції рослинництва. – К. – Мета. – 2002. Методичні рекомендації: При підготовці студентів до першого питання слід звернути увагу на підручник Маньківський А.Я. (стор. 97-104) Слід чітко усвідомлювати, що стійкість плодів та овочів проти хвороб залежить від природних спадкових властивостей і значною мірою від умов вирощування, збирання, транспортування та зберігання. Впливають на неї такі біологічні фактори, як анатомічна будова плодів, здатність виділяти бактерицидні речовини, утворювати пери дерму, при пораненні — інтенсивність дихання тощо. Зокрема, від анатомічної будови залежить механічна стійкість плодів і уражуваність мікрофлорою, першою перешкодою для якої є зовнішні шари шкірки. Тому стиглість останніх, товщина, міцність, наявність у них воскового шару значною мірою визначають здатність плодів до зберігання. Лише деякі мікроорганізми можуть проникати крізь непошкоджені шкірні покриви, зокрема сапрофіти (плісеневі). Однак і ними найчастіше пошкоджуються плоди, що сформувалися за несприятливих умов вирощування. Всі мікроорганізми мають добре розвинену ферментну систему, що дає змогу їм розкладати будь-яку речовину, яка входить до складу плодоовочевої продукції.
Питання для самоконтролю:
| |
Переглядів: 473 | Завантажень: 0 | |
Всього коментарів: 0 | |