Головна » Файли » Самостійні роботи ТК зберігання

Самостійна робота №6 (Модуль1)
14.05.2015, 20:45

Самостійна робота №6 (Модуль1)

 

Тема 2.1 Основні умови зберігання

Питання для самостійної роботи:

  1. Засоби підтримання параметрів зберігання, автоматичні системи регулювання.
  2. Будова та принцип дії приладів контролю параметрів зберігання плодів і овочів

          Мета: вивчити засоби підтримання параметрів зберігання, ознайомитись з автоматичними системами регулювання, будовою та принципом дії приладів контролю параметрів зберігання плодів і овочів

Література:

1. Жемеля Г.П., Шенавньов В.І. та ін. – Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва. – Полтава. – 2003.

Методичні рекомендації:

При підготовці студентів до першого питання слід звернути увагу на підручник Жемеля Г.П., який розкриває характеристику оптимальних умов зберігання для плодів і овочів. Необхідно чітко розуміти, що  режим зберігання – комплекс таких умов зберігання, що забезпечують потрібну якість продукції на кінець зберігання.

Створення режиму зберігання вимагає дотримання трьох регульованих факторів:

  • температура;
  • відносна вологість повітря;
  • газова складова повітря.

             Слід звернути увагу на фактори зберігання: температуру, відносну вологість зберігання.

             Температура – основний фактор середовища, за допомогою якого регулюють рівень життєдіяльності плодів і овочів під час зберігання.

          Підвищення температури збільшує інтенсивність основних процесів обміну речовин і тому є негативним явищем.

Для тривалого зберігання продукції необхідно підтримувати таку температуру, щоб максимально пригальмувати процеси життєдіяльності, але щоб не настало фізіологічного пошкодження. Використовуючи РГС для поліпшення якості плодів, що зберігаються, підтримують температуру, вишу за рекомендовану для цього сорту, концентрацію вуглекислого газу доводять до максимуму, а вміст кисню знижують до допустимого значення.

Загальним правилом при зберіганні всіх плодів є зниження інтенсивності дихання з обмеженням доступу до них кисню.

            По другому питанню слід звернути увагу на характеристику будови та принцип дії приладів контролю параметрів зберігання плодів і овочів. До таких приладів відносяться: для вимірювання температури: термометри, термографи тощо; для вимірювання відносної вологості повітря: гігрометр, гігрограф, психрометри тощо; для визначення швидкості руху повітря використовують чашкові і крильчасті анемометри.

 

Питання для самоконтролю:

  1.  Які вам відомі засоби підтримання параметрів зберігання?
  2. Що розуміється під автоматичними системами регулювання?
  3. Які вам відомі прилади контролю параметрів зберігання плодів і овочів?
  4. Яка загальна характеристика приладів контролю параметрів зберігання плодів і овочів?
Категорія: Самостійні роботи ТК зберігання | Додав: Ирина
Переглядів: 332 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar