Головна » Файли » Самостійні роботи ТК зберігання |
14.05.2015, 20:47 | |
Самостійна робота № 7 (Модуль1) Тема 2.2 Плодоовочева тара та пакувальні матеріали Питання для самостійної роботи: 1. Підготовка тари до приймання нового врожаю: ремонт, дезінфекція, зберігання Мета: ознайомитись з основними прийомами по підготовці тари до приймання нового врожаю (ремонт, дезінфекція, зберігання). Література:
Методи чні рекомендації: При підготовці студентів до першого питання слід звернути увагу на підручники Г.І. Подпрятова; Широкова Е.П. На сторінках цих підручників студенти ознайомляться з основними видами тари для збеігання окремих плодів та овочів. Під час зберігання плодів і овочів використовуються: контейнери, дощаті ящики, ящики-лотки, картонні короби, тканинні мішки і сітки, поліетиленові мішки і пакети, сита, кузовки. В контейнера складають картоплю, коренеплоди, цибулю, кавуни, яблука. Вони мають місткість від 200 до 450 кг, складаються з металевого каркасу, дерев'яних решітчастих стінок і дна. Ящики дощаті для овочів і фруктів виготовляють відповідно до ГОСТ 13359-84. Ящики № 1-1, 1-2, 1-3 мають допустиму масу вантажу до 15 кг і призначені для винограду, томатів, плодів кісточкових культур, груш літніх сортів, хурми; № 2-1, 2-2 (до 25 кг) - для плодів цитрусових культур, груш, хурми; № 3-1, 3-2 (до 35 кг) - для яблук, груш зимових сортів, лимонів, апельсинів, гранатів; № 4-1, 4-2 (до 35 кг) з великими проміжками між дощечками - для білоголової капусти. В ящики-лотки укладають томати, виноград, кісточкові плоди, ягоди і салат. Вони бувають місткістю до 10 кг. Короби часто використовують для зерняткових і цитрусових плодів. В лотки з гофрованого картону укладають томати, виноград, ягоди. В них щільні повздовжні і торцеві стінки, отвори в бокових стінках забезпечують добру вентиляцію. Ягоди укладають в сита, кузовки. Для підвищення стійкості їх з'єднують по декілька штук в пакети за допомогою реєк або дерев'яних щитків. При підготовці студентів до даного питання особливу увагу треба звернути на процеси по підготовці тари до приймання нового врожаю: ремонт, дезінфекція, зберігання, як саме проводиться ремонт (по відношенню до дощатих ящиків, контейнерів та ін.). Що включає в себе дезінфекція (обробку тари дезінфікуючими речовинами, наприклад, розчином хлорного вапна), та як правильно зберігати тару (в сухих чистих приміщеннях і т.д.) Питання для самоконтролю:
| |
Переглядів: 511 | Завантажень: 0 | |
Всього коментарів: 0 | |