Головна » Файли » Самостійні роботи ТК зберігання |
14.05.2015, 20:50 | |
Самостійна робота №9 (Модуль1)
Тема 2.3 Будова і обладнання стаціонарних сховищ. Сховища-холодильники Питання для самостійної роботи:
Мета: ознайомитись з обладнанням місць для завантаження продукції у сховища з різними видами вентиляції, ознайомитись з технікою безпеки під час роботи у камерах з РГС. Література: 1. Широков Е.П., Поелгаев В.Н. – Хранение и переработка плодов и овощей. – М. – Агропромиздат. – 1989. Методичні рекомендації: При підготовці студентів до першого питання необхідно усідомити, що в технологічному відношенні найбільш важлива система підтримання режиму зберігання. В картопле- , овочесховищах це – система вентиляції, в плодосховищах – вентиляції та штучного охолодження, в цибулесховищах – вентиляції та опалення. Слід звернути увагу, перш за все, які існують види вентиляції (природна, примусова, активна). принцип дії природної вентиляції оснований на законах теплової конвекції. повітря під час нагріву розширюється, стає менш густим та рухається вверх, а більш прохолодне та густе – вниз. Примусова вентиляція принципово відрізняється від природньої: замість теплової конвекції повітря в сховищі використовують вентилятор. Це дає змогу регулювати кількість подаваємого повітря, тобто в значній мірі регулювати режим зберігання. У підручнику Широкова Е.П. студенти знайдуть матеріал по даному питанню на стор. 123 – 130. При підготовці студентів до першого питання слід звернути увагу на підручник Широкова Е.П. Під час зберігання продукції в РГС у першу-другу добу формування певного режиму проби суміші газу з камери відбирають щогодини. При встановленні постійного режиму газового складу суміші його перевіряють двічі на добу. Для контролю за збереженістю продукції, взяття проб, огляду повітроохолоджувачів та догляду за психрометрами один працівник входить у камеру, надівши спеціальний дихальний апарат та взявши з собою переговорне обладнання і рятівний шнур, а другий спостерігає камеру зовні через оглядове вікно. Він має запасний дихальний апарат, балон стисненого повітря (АВС-2) або кисню (КИП-8), розрахованих на ЗО хв роботи. При зберіганні продукції в РГС знижуються її втрати та зберігається якість, є можливість запобігти низькотемпературним захворюванням плодів деяких сортів, подовжити тривалість їх зберігання.
Питання для самоконтролю:
| |
Переглядів: 471 | Завантажень: 0 | |
Всього коментарів: 0 | |